Читалището в село Срацимир с изложба в Художествена галерия Силистра

Гостуваща изложба в Художествена галерия Силистра с картини на Йордан Господинов /1929 – 1995/ от фонда на НЧ „Иван Вазов“ – село Срацимир. Художествена галерия Силистра представя на своята публика експозицият, включваща 32 живописни платна, които са от фонда на читалището. Изложбата ще бъде достъпна за гражданите и гостите на града от 19. 02. /петък/ 2021 г. при спазване на всички противоепидемични мерки.

Йордан Господинов е роден през 1929 г. в с. Българка. Той няма завършено академично образование, но е един най-плодовитите силистренски художници. Създал е стотици пейзажи на добруджанска тематика и портрети на местни жители. Влюбен е в земята и хората от този край, и е изключително благ и добронамерен художник. Не е продавал, а е подарявал картините си и днес десетки домове имат спомен за неговото изкуство.

Дълги години е работил в завод „Стомана” и там създава първата заводска художествена галерия. Превърнал е дома си в с. Българка в галерия и етнографски музей. Член е на местното дружество на художниците към СБХ. Участва във всички техни изяви и получава ласкави отзиви и оценки за творчеството си. Уважаван и тачен от гражданите и от колегите си творци. След себе си оставя огромно творчество от творби представящи реката и добруджанския край.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе