Регионалната библиотека в Силистра с изложба „Васил Левски в литературата и изкуството”

Изложба, посветена на 148–та годишнина от гибелта на Апостола на свободата е подредена в Регионална библиотека „Партений Павлович”. Експозицията е под надслов „Васил Левски в литературата и изкуството” и привлича вниманието върху образа на Васил Левски, пресъздаден от различни изкуства – литература, изобразително изкуство, скулптура.

Литературните творби са подредени по жанрове – романи, разкази, стихотворения. Освен романи на български автори – Яна Язова „Левски”, Неда Антонова „Първият след Бога – любовта и смъртта на Васил Левски”, са изложени и романът на английската писателка Мерсия Макдермот „Апостолът на свободата” и „Вятърът има много имена” на Ото Емерслебен. Сред стиховете, посветени на светлата личност на Васил Левски, освен ненадминатите творби на класиците Христо Ботев и Иван Вазов, са и много стихотворения от съвременни автори. Портрети на художници от различни поколения пресъздават портрета на Апостола и различни сюжети от неговия живот.

Изложбата представя и някои от най-известните паметници на бележития революционер – в родния град на Апостола Карлово, в градовете София, Велико Търново, Ловеч и др.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе