Време е за парламентарни избори в Крайдунавска Добруджа – кои са ни представлявали досега от 1990 г. насам?

На 4 април т.г. българският народ е призован отново да участва в избори за 45-о Народно събрание – национален колективен политически законодателен орган. Област Силистра е обособена като отделен избирателен район (20-и МИР), в който в момента са определени за избор 4-ма народни представители (от общо 240). През последните 30 години, откакто са започнали демократичните промени в страната, подобни избори са провеждани 9 пъти (преди това веднъж – за 400 депутати в 7-ото ВНС през 1990 г.). Само на два пъти обикновеното Народно събрание е изкарвало целия 4-годишен мандат (2005-2009 и 2017-2021).

Кои са партиите, от чието име добруджанци са представлявани в парламента през целия този период: БСП (вкл. като коалиции с различни имена), ДПС (вкл. като коалиция), НДСВ (в коалиция), Коалиция „ОДС“, Коалиция „Обединени патриоти“ (ВМРО), ПП СДС, ПП ГЕРБ, ПП „Атака“.

От изборите за Велико народно събрание през 1990 и в последвалите парламентарни избори за Обикновено Народно събрание през 1991, 1994, 1997, 2005, 2009, 2013 и 2017 г. в област Силистра БСП е имала общо 13 души, влизали в ролята на депутати (най-много избрани – трима, са в периода 1994-1997), някои от които са избирани по мажоритарен път във ВНС. Това са Екатерина Маринова (ВНС, родом Варна, впоследствие министър и търговски представител в Русия), добруджанците Костадин Велков (ВНС, юрист, съдия и адвокат), Ненчо Ненчев (ВНС, юрист, прокурор и адвокат), д-р Петър Илиев (ВНС, невролог, бил е начело на областната болница, впоследствие кмет на община Силистра, покойник), Георги Николов (ВНС, агроном, впоследствие директор на Земеделски колеж Силистра и общински съветник), Ана Миленкова (юрист, адвокат, синдик), инж. Васил Калинов (Висш лесотехнически институт, бил е председател на ОбС Силистра и председател на БСП на общинско и на регионално нива, бил е депутат и от други избирателни райони, както и посланик в Азербайджан, дългогодишен член на ИБ на БСП на НС), инж. Георги Георгиев (корабен инженер, впоследствие кмет на община Тутракан), Любомир Божков (юрист, впоследствие общински съветник в Силистра, после и прокурор във Висша касационна прокуратура София, бил е общински и областен лидер на БСП Силистра, председател на Мандатна комисия на конгреса на БСП през 2000 г., покойник), Иван Генов (родом София, юрист и дипломат, по-късно лидер на ПП „Българска левица“), Добромир Гущеров (родом Енина, Старозагорско, бизнесмен, бил е общински и областен лидер на БСП Силистра, член на ИБ на БСП в Националния съвет), Антон Кутев – депутат в два парламента (родом София, икономист в сферата на киното и телевизията, бил е член на ИБ на БСП на НС), Стоян Мирчев (родом София, икономист, член на ИБ на БСП на НС). Единствено в изборите през 2001 и 2014 г. членовете и привържениците на БСП – и левицата като цяло, не са били представяни в народното събрание чрез избран от тях депутат в област Силистра.

ДПС е партията, представлявана неизменно във всички народни събрания с депутати, избрани в област Силистра (общо 12, някои от които на мажоритарен принцип, като най-много – 3, са избраните през 2005 г.). Най-често водач на листата е бил Кемал Еюп (математик, който след 1991 г. е три мандата депутат, впоследствие 7 години е председател на Комисията за защита на дискриминацията), Реджеб Садък (ВНС, театрален режисьор, покойник), Орхан Мемиш (ВНС, филолог и социални дейности; бил е още началник на кабинета на председателя на ДПС и директор на Бюро по труда Силистра), Филиз Хюсменова (филолог, впоследствие министър и 12 години депутат в Европейския парламент, била е зам.-председател на ДПС на национално ниво); Осман Октай (мед. Фелдшер и спец. „Публична администрация, в момента политически наблюдател) и Камен Костадинов (родом Шумен, бил е член на изпълком на БФС) – двамата са били депутати и от други региони; Хюсеин Хамди (историк, бил е и кмет на община Главиница, в момента директор на Пощенска станция Соилистра), Гюнай Сефер (бил е областен лидер на ДПС Силистра), д-р Митхат Табаков (гинеколог, бил е преди това и 6 г. кмет на община Дулово), Рамадан Аталай (минен инженер, депутат в 7 парламента, родом от Лудогорието), инж. Юксел Хатиб, Невин Хасан (икономист), Хюсеин Чауш (икономист);

НДСВ е партията, която в своя активен период в първото десетилетие на новия век имаше в 39-то НС трима народни представители от областта (в 2 места): икономистката Силвия Нейчева – родом Тутракан, била е и зам.-министър на МВнР (на нейно място влезе инж. Христина Георгиев – в момента председател на ЖС „Екатерина Каравелова“, но е била и зам.-кмет на община Силистра), и Борислав Цеков (юрист, родом София, впоследствие секретар на Ниционалния омбудсман и лидер на пария „Новото време“, председател на Институт за модерна политика,
доктор по конституционно право).

За пръв път 20-и МИР Силистра ГЕРБ има народен представител в лицето на Стефан Господинов (историк, Силистра), избран в 41-то и в 42-то НС, когато е и областен координатор на партията. В следващите две народни събрания (43 и 44) народен представител е юристът Алтимир Адамов, като в своята политическа кариера е бил зам.-областен управител и и.д. областен управител.

СДС чрез юристката Велислава Гюрова – 1991 г, и Коалиция „Обединени демократични сили“ чрез Христо Димитров – 1997 г., областен лидер на СДС, покойник), ПП „Атака“ чрез Иван Тодоров (Варна, 2014) и Коалиция „Обединени патриоти“ (чрез икономиста Александър Сабанов – ВМРО, 2017) са другите 4 партии и коалиции, чиито представители са били добруджанското лоби на област Силистра в парламента на Република България.

В област Силистра са избирани и други народни представители, които обаче са заемали местата си от квотата на други избирателни райони – сред тях са Красимир Премянов (БСП, 1991 г.), Любомир Коларов (БСП, 1994), Асен Агов (ОДС), Владислав Горанов (ГЕРБ, 2017). Преизбирани отново в нашия избирателен район са Еюп, Миленкова, Николов, Кутев и Аталай. За отбелязване – Аталай, Костадинов, Калинов, Кутев и Октай са били народни представители и от други избирателни райони.

Какво показват сметките в Силистренския край по темата – какъв трябва да си по професия и с други характерни качества, за да представляваш народа в парламента?

Най-добре е да си политически лидер – тогава шансовете ти са по-големи (Калинов, Божков, Еюп, Сефер, Димитров, Господинов). Явно е, че е хубаво да си юрист, защото поне в близкото минало това имаше значение (Ненчев, Велков, Миленкова, Гюрова, Божков, Генов, Цеков, Адамов). В по-редки засега случаи инженерството също се оказва подходящ трамплин към сградата с надписа „Съединението прави силата“ (Калинов, Георгиев, Георгиева, Хатиб, Аталай), както и специалистите по икономически науки (Нейчев, Гущеров, Мирчев, Сабанов, Невин Хасан, в някаква степен и Кутев).

В още по-редки моменти провървява на хуманитаристи като филолог и историк (Хюсменова, Хамди, Костадинов). Журналистите обаче също се котират (Агов, Коларов). Медиците са сравнително рядко представени (Илиев, Табаков, Октай), за разлика от участието им в местните органи на властта. Един единствен по рода си е математикът в лицето на Еюп, както и Георги Николов, като представител на земеделската наука.

Случва се, когато не те познават изобщо или не си тукашен, това да доведе до нечия сполука (Генов, Цеков, Гущеров, Костадинов, Кутев, Аталай, Тодоров), защото (нали знаете?): „добруджанци са гостоприемни, тук няма кадри, всеки специалист е добре дошъл и т.н.“.

Идеалният вариант се оказва, когато кандидатът е известен, дори и да не е родом от Крайдунавска Добруджа (Премянов, Агов, Коларов, Гущеров, Аталай, Генов, Костадинов – някои от които, както вече бе посочено, спечелили, но не ползвали мандати в Силистра). За отбелязване е, че 6 жени са били наши представителки в парламента, при това от 4 политически сили – БСП, СДС, НДСВ и ДПС (Гюрова, Миленкова, Хюсменова, Нейчева, Георгиева, Хасан).

И още любопитни факти от близкото минало: през 2001 г. сочените за фаворити водачи на листи в лицето на Любомир Божков – БСП, и Петър Чаушев – СДС, не успяха да спечелят мандати за себе си и за своите партии. А както е известно, гласовете, нестигащи за пълен мандат, се преразпределят в други избирателни райони. Случвало се е и наши депутати да са влизали в парламента, благодарение на добавка на гласове от друг МИР, вкл. от гласували в чужбина.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе