Читалищни деятелки от Силистра с изложба на коледарски ритуални предмети

Мария Христова, дългогодишна самодейка към НЧ „Доростол – 1870г.“ – гр. Силистра, организатор на фолклорна група „Добруджа“, носител на звание „За заслуги и принос към опазване на културните традиции и обичаи в Силистра“ организира в своя дом изложба с коледарски венци, приготвени от нея и друга самодейка – Гинка Лазарова.

На едно място са представени коледарски мотиви и предмети – паница с червени ябълки или жълти круши, сушени сини сливи и орехи; кандило, чийто фитил е натопен в масло или от газената лампа; в печката бумти силен огън с бъдник, коледарски венци, пита със запалена свещ.

Тя разказва и своите спомени за коледуването срещу 25 декември след Бъдни вечер, – от полунощ до изгрев слънце, когато според вярванията на народа се появяват караконджули, вампири и таласъми, а коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.

Когато влязат коледарите в къщата Станеникът изрича благословия, предназначена за семейството и дома, а после дружината изпява песни за всеки един от членовете на семейството поотделно – за здраве , щастие и много имане. Стопаните даряват богато коледарската дружина с колачета, дребни пари, месо, сланина, джумерки, брашно, боб, лук, вино и орехи, кравай, а момата поднася своя коледарски венец на своя избраник, за да направи публична интимната си тайна.

С надеждата, че през деня той ще откупи точно нейния кравай, за да покаже пред всички, че също я харесва. А, кой знае, след т.нар. мръсни дни, свършващи на 5 януари, може и да прати хора да я поискат за годеж.

„А венците ли? Тях ще подарим на приятели на фолклорна група „Добруджа“, които са ни помагали през годината, с пожелание за здраве, късмет и плодородие“. Това споделя Мария Христова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе