Коледни изложби в регионалната библиотека в Силистра

В навечерието на коледните празници библиотекарите от регионална библиотека „Партений Павлович“, град Силистра представят две експозиции – на коледни сувенири, изработени от силистренски приложници и тематична изложба от пощенски картички.

Повече от 150 коледни изображения са представени в силистренската библиотека и внасят коледно настроение на посетителите. Картичките са от миналия век и припомнят отминалите времена, когато кореспонденцията се е осъществявала чрез писма и телеграми. Популярните в миналото като начин на поздравление честитки са с коледни мотиви – заснежени къщички, украсени елхи, еленчета и шейни, Дядо Коледа. В отделна витрина са изложени картички с празнични български мотиви – коледари, сурвакници, бъклици и житни класове. Всеки от експонатите съдържа ръчно написани празнични пожелания за здраве, успех, плодородие.

Фамилията на княз Фердинанд Сакскобургготски се записва в историята с появата на първата илюстрована картичка в Княжество България. Това става през 1896 година по случай покръстването на престолонаследника в православната вяра. Става ясно, че е коледна само от посланието, изписано на гърба ѝ.

В нашата страна изпращането на коледни картички се превръща в мода почти едновременно с останалата част от Европа – в края на 19 и началото на 20 век. Но те са известни още по времето на Османската империя в крайдунавските градове Русе, Видин и Лом, където пристигат с поща от Виена. Първоначално са били черно-бели, впоследствие започват да ги оцветяват.

Масово изпращане на коледни картички в България започва след Втората световна война. Днес, когато информационните технологии са неизменна част от начина ни на комуникация, отправяме коледните си пожелания чрез дигитални изображения. Но ако искаме да се потопим в отминалата романтика на класическите, ръчно надписани картички, и днес може да изпратим хартиена картичка в пощенски плик. Независимо как ще поднесем празничните си пожелания – на хартиен или електронен носител, важното е да си пожелаем да бъдем здрави и добри не само по празниците!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе