Румъния избира нов парламент днес

Днес в Румъния се провеждат редовни парламентарни избори. Право на глас имат около 18 милиона души, които трябва да изберат 136 сенатори и 329 депутати.

По предварителни изследвания с най-много гласове би трябвало да спечели управляващата дясноцентристка Национално-либерална партия – около 28 на сто, а втора се очертава основната опозиция в лицето на социалдемократите с 23%.

Третото място според анкетата е за новосъздадения центристки политически алианс Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) – около 18 на сто.

Социалдемократическата партия се надява да си върне властта след една година в опозиция, през която обаче разполагаше с мнозинство в парламента и успяваше да блокира много от инициативите на правителството на малцинството.

Анализаторите очакват коалиция между либералите и ССР-ПЛЮС или между НЛП и по-малката партия „Народно движение“ на бившия президент Траян Бъсеску и партията на етническите унгарци.

Заради пандемията и ограничителните мерки, бюджетният дефицит на Румъния се очаква да нарасне тази година до около 9 процента от брутния вътрешен продукт, спрямо 4,3 на сто през 2019 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе