Доброволци от БМЧК Силистра и Добрич организират информационна кампания за СПИН

Българският червен кръв в град Силистра предостави информация относно болестта СПИН и по случай 1 декември – Световен ден за борба със СПИН. Тазгодишната кампания е под наслов „Не умирай от незнание“.

По случай Денят на борба със СПИН доброволците от БМЧК-Силистра и Добрич организират анонимна анкета по темата относно информираността на гражданите за СПИН. Анкетата може да попълните тук, а верните отговори ще бъдат обявени утре, 27 ноември.

Какво е ХИВ и СПИН?

ХИВ е вирусът, който причинява СПИН. СПИН(Синдром на придобитата имунна недостатъчност) е крайна фаза от развитието на ХИВ-инфекцията, при която имунната система е увредена до толкова , че „не може да се пребори“ с определени заболявания, с които здрав човешки организъм се справя успешно. Тези, при които ХИВ се е развил до крайната си фаза – СПИН може да страдат от различни заболявания. Ето защо СПИН представлява „синдром“ – сбор от различни симптоми и прояви на заболявания, в основата на които стои общо болестно състояние. Хората, живеещи със СПИН, са носители на вируса за неопределен период от време преди преди да развият СПИН.

Как се заразява с ХИВ?

Съществуват 3 основни начина за предаване на вируса на ХИВ:

  • Полов път : при вагинален, орален и анален секс , тъй като концентрацията на ХИВ в семенната течност е много висока.
  • Кръвен път : при убождане или порязване с предмети, замърсени със заразена кръв; при използване на общи игли за венозно инжектиране на наркотици и др.
  • Път „майка-дете“- от инфектирана жена на детето и при раждане или кърмене.

Къде се тества за ХИВ?

В регионалните инспекции за контрол и опазване на общественото здраве във всеки областен град, напълно анонимно и безплатно.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе