50 години от откриването на летище Силистра

На 27 ноември 1970г. е извършен първият пътнически полет до летище Силистра със самолет ИЛ-14 с командир Жельо Касъров, което се счита за рождения ден на летище Силистра.

Първите пътнически полети са започнали още през 1968г. от малката писта в близост до с. Калипетрово със самолет АН-14 „Пчолка“, който превозва 8 пътници. Тези полети са използвани за превоз на пътници от Силистра до летище Варна, а от там чрез полетите от Варна до София. Първите полети от летище Силистра се изпълняват чрез самолет ИЛ-14 – витлов бензинов превозващ 32 пътници. С този тип самолет са изпълнявани полети до София близо 2 години. През 1973 г. след излизането му от експлоатация и нарасналият пътнически поток е заменен от АН-24 – турбовитлов, превозващ 48 пътници. Цените на билетите тогава са на стойност 14,60 лв.

През 1980 г., свързано с олимпиадата в Москва, започва нов вид дейност т.е. изпълнение на товарни полети. Полетите се осъществяваха със самолети АН -12 с 12 тона полезен товар и ИЛ- 76 с 40 тона полезен товар. Първите години дейността се развива много успешно и се достига до 3 200 тона износ. В последствие износа започна да намалява поради вътрешнополитически причини е прекратено. В следващите години остава дейността за превоз на пътници, като стойността на билетите до София бяха със стойност 22,00 лв.

През 1974 г., след откриването на жп гарата стойността на билетите за самолетен превоз и жп превоз са с няколко лева разлика. През цялото време на експлоатация на летището пътникопотока е обслужван с два полета – един сутрин и един вечер. През 1983 г. започва строителството на нова приемна сграда с ПИК 150 пътника по проект на арх. Милко Бечев, която е завършена през 1993 г., но така и не е използвана поради структурни промени в СО БГА-Балкан. Тогава са прекратени полетите с авиокомпания Балкан. Започва обслужването на пътниците с авиокомпания Хемус – ЕР, които се изпълняват до 1995г. Тогава са преустановени пътническите полети до летище Силистра.

Последват години на трудности и се извършват само обслужването санитарни полети и полети на учебния център до закриването на летището на 1 юни 2000г. С решение на Министерския съвет собствеността на летище Силистра бе прехвърлена на областната управа, която не успя да възстанови за летателна дейност и бе принудена да я приватизира.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе