Тази нощ местим часовника с час назад

Тази нощ, 25 октомври, преминаваме към зимното часово време. Точно в 04:00 ч. трябва да върнем стрелките с час назад, т.е. часът ще стане 03.00 ч. Така ще спим с час повече.

От 2002 година насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя от октомври и завършва в последната неделя от март. Различните държави не са единодушни относно това дали има нужда от зимно и лятно часово време. Някои държави желаят да преустановят ежегодната промяна. Причините са, че икономическият ефект от тези промени е незначителен, а много хора се оплакват от здравословни проблеми.

През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложие местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 година, като различните държави да изберат дали искат да останат на астрономическо време (зимно) или на лятно часово време. След проведени дебати обаче, през декември 2018 г. стана ясно, че предложението не среща подкрепата на страните-членки на ЕС. Желание има, но прибързаното решение може да доведе до хаос в транспорта и комуникациите и много различни часови зони в ЕС. Затова прекратяването на смяната на часа беше отложено за 2021 г.

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март. Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите, както и за да намали разходите за осветление.

Първоначално смяната на времето започва да се прави в началото на 20 век в Германия. В България се прилага от 1979 година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе