1 октомври е знаменателен исторически ден – 80 години от възвръщането на Силистра в пределите на Отечеството

На 1 октомври 2020 г. Ръководството на Община Силистра ще поднесе венци и цветя на признателност пред паметника на Стефан Караджа, Цар Борис ІІІ Обединител, паметната плоча на загиналите в Добруджанската епопея в Дунавския парк и новооткритата паметна плоча, посветена на 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството /Крайовски договор -1940 г./ пред сградата на Бизнес инкубатор /Новата баня/ в град Силистра.

1 октомври е паметен за всеки добруджанец и родолюбив българин. Ден, в който с национална гордост отбелязваме един значим исторически факт – големият ден на обединението.
През 1940 г. в Крайова се подписва договор между Румъния и България. Възвръща се Южна Добруджа в пределите на Майка България. По мирен начин е извоювано изконното право за единение на българския народ в собствената си държава. Подписването на този акт без война, а чрез взаимно мирно договаряне, е безпрецедентен случай в междудържавните отношения и пример за съвършена дипломация и преди всичко на цар Борис ІІІ.

На 1 октомври около 15 часа преди 80 години, части от Трета българска армия, предвождани от генерал – лейтенант Георги Попов, победоносно навлизат в град Силистра, посрещнати възторжено от добруджанци. Посрещнати са под разкошна арка по топъл и сърдечен начин от хиляди силистренци. Хористите от „Седянка” за първи път изпяват марша „О, Добруджански край”. Градът завинаги преминава в пределите на Отечеството.

Вплел живота си с Добруджа, великият български революционер и борец за национално освобождение Стефан Караджа, става знаме на Вътрешната добруджанска революционна организация. През 1941 г., когато силистренци честват първата година в пределите на Отечеството, в знак на признание и символ на националния идеал, те издигат паметника на Стефан Караджа. Скулптор е Павел Метеоров.

На 7 септември 2017 година на входа на Дунавския парк в града ни бе изградена, първата за Силистра паметна плоча, посветена на Добруджанската епопея и присъединяването на Южна Добруджа към Майка България. А само преди броени дни, на 14 септември – Кръстовден, Празника на град Силистра, бе осветена и открита паметна плоча, ознаменуваща 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството /Крайовски договор -1940 г./. Изграждането на паметните плочи е по инициатива родолюбиви българи – проф. д-р Иван Гаврилов и д-р Тодор Тодоров.

Признателност от поколенията към значимостта на 1 октомври 1940 г. е изграденият паметник на Цар Борис ІІІ Обединител в Дунавския парк. Скулптор е силистренският художник Йордан Колев.
Историческите уроци винаги ще ни напомнят за необходимостта от национална отговорност и мъдрост.

Първи октомври е Световен ден на поезията и музиката. Целта на празниците е да се популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света, както и да се напомни за мястото на музиката в живота на хората и ролята й за духовното ни извисяване.

На същата дата се отбелязва и Международният ден на възрастните хора. Целта е да се повиши вниманието към проблемите на възрастните хора и да се отдаде почит към техния принос за обществото.

Община Силистра призовава представителите на организации и гражданите да спазват противоепидемичните мерки и да бъдат отговорни към здравето си.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе