Задържаха мъж, участвал в извършване на телефонна измама в Силистра

По горещи следи служители на РУ-Силистра установиха 28-годишен, съпричастен към извършена вчера телефонна измама. Нейна жертва станала 74-годишна жена от областния град. На домашния си телефон тя получила обаждане от мъж, представящ се за полицейски служител, който заявил, че домът ѝ е набелязан от крадци, действащи агресивно и брутално. За нейна сигурност предложил да вземе на съхранение в полицията ценностите в семейството – 2075 лева и две златни халки, които жената предала на непознат в близост до дома си.

След получен сигнал за извършената измама в РУ-Силистра били предприети незабавни оперативно-издирвателни действия, в рамките на които по горещи следи бил установен 28-годишен мъж. Той е задържан за срок до 24 часа.

Към момента е изяснено, че мъжът е участвал в качеството на куриер в престъпната схема. Продължава работата по изясняване на случая и установяване и на други лица, съпричастни към него. Образувано е досъдебно производство.

Макар и по друг сценарий, това е втора измама от началото на седмицата в Силистра. Преди дни 73-годишна жена доброволно даде на измамник 860 лева под претекст да ѝ съдейства за получаване на европейски помощи.

Важно е гражданите да знаят, че сценариите могат да бъдат различни, но общото между тях е искането на пари и ценности, съветват криминалисти. Затова основното правило е: Не давайте пари и ценности на непознати по никакъв повод!

Не се доверявайте, независимо какво ви казват и за какви се представят. Преди да предприемете каквото и да било, свържете се близките си или потърсете съдействие на тел.112.

Заради своята доверчивост възрастните хора най-често стават жертва на този вид престъпления. Затова е важно да им бъде напомняно за механизмите, по които действат измамниците, и как да реагират при попадане в подобна ситуация.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе