Силистренската библиотека с дарение – втора автентична народна носия

В навечерието на един от 12-те големи християнски празници – Успение /заспиване/ на Пресвета Богородица, в зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека „Партений Павлович”, се състоя тържествено дарителско събитие. Официални гости бяха д-р Мария Димитрова – председател на Общински съвет – Силистра и г-жа Елица Тодорова – общински съветник и сътрудник на депутата в Европейския парламент г-н Емил Радев. Присъстваха много гости, журналисти и библиотечни специалисти. Г-жа Мария Христова – самодейка от НЧ „Доростол”, дари на Библиотеката автентична жътварска народна носия. Миналата година, в навечерието на 24 май, г-жа Христова дари още една народна носия, с която специалистите на библиотеката участваха в редица представителни и фолклорни събития.

Г-жа Мануела Енчева – зам.-директор на Библиотеката, връчи от името на екипа благодарствен адрес на г-жа Мария Христова и й пожела крепко здраве, лично щастие и дух, с които да продължи популяризирането на богатото фолклорно наследство в Силистренския край.

МАРИЯ АТАНАСОВА ХРИСТОВА е родена на 8 февруари 1942 г. в Алфатар, в семейството на средни земеделци, работили в местното ТКЗС. Баща й Атанас Ганев е бил животновъд, а майка й Елена Маджарова е учила в румънско училище. Майката е от попски род – прадядо й е бил поп в Алфатар, като преди това е бил учител и е участвал в подписването на Кайнарджанския мирен договор. Той е събирал пари за изграждане на църквата в Алфатар, а с част от тях е подпомогнал изграждането на църквата „Св. Александър Невски” в София. От този попски род има над 50 учители. Неин вуйчо е проф. Александър Маджаров, а синът му – проф. Георги Маджаров, е преподавател във Великотърновския университет.

Мария Христова е завършила училището в Алфатар, пяла е в хора и е участвала в танцовия състав. Работила е в ТКЗК, в „Камъшит”, в ОП „Свежест”, в детска ясла – като касиер, помощник-медицинска сестра и др.

Тя е самодейка и ръководител на фолклорна група към НЧ „Доростол”. Подпомага църквата в Силистра и е уважавана от нейното ръководство. Участва активно и в обществения живот на Силистра. Има двама сина, две снахи и четири внука, които работят за благото на нашия град. Награждавана е със „Златна значка” от Министерството на търговията и с над 30 медала като самодейка и като над двадесетгодишен ръководител на фолклорна група – има пет „Златни лири”, много купи, грамоти и почетни знаци от България, плакети от Румъния и др.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе