За втори път pop-up парк в Силистра

В горещия августовски следобед на 11 август, в сърцето на град Силистра, под прохладната сянка на Липата на площад „Свобода“, за втори път се разположи зеленият градски парк за раздвижване на малки и големи.

Целта на „изскачащия“ парк (POP-UP Park) е да провокира хора от всички възрасти да практикуват спортни дейности на неочаквани места – там, където няма обособени пространства за активни физически занимания. Така, минувачите бяха предизвикани да се движат повече и да преосмислят начина, по който използват градските пространства.

Неизменен елемент бяха и заниманията с рециклируеми отпадъци – деца и родители строиха кули от пластмасови чаши, а импровизираният боулинг от пластмасови бутилки и топче от хартия предизвика интереса на по-малките участници. Задължително присъстваха и кошовете за разделно събиране на отпадъци – ЖЪЛТ за пластмаса и метал и СИН за хартия и картон. В края на събитието децата се включиха в игри с обучителен характер за правилния начин за сортиране и изхвърляне на всеки вид отпадък в контейнерите.

Припомняме, че паркът представлява временно зелено пространство с изкуствена трева и цветя; спортни уреди, игри и занимания; кът за отдих с барбарони; място за снимки и др. Една от мисиите на мобилния парк е да донесе допълнително зеленина в града и да предложи различни възможности за физическа активност, както и да покаже как нетрадиционните градски пространства могат да бъдат използвани функционално.

Чрез поредицата инициативи на Сдружение „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ се цели трайна промяна на нагласите на общността относно личната отговорност на всеки от нас – за опазване на околната среда и разделното събиране на отпадъци; за създаване на навици за повторно използване на материали и рециклирането им; за ежедневна физическа активност, както и за малки, но качествени намеси в градската среда.

„Изскачащият“ парк е част от проекта „Партньорство за красива и чиста България“ на Сдружение BG Бъди активен и се осъществява с подкрепата на Фондация „Кока Кола“. Местен партньор в проекта е СНЦ „Дуросторум-Дръстър-Силистра“, а дейностите се изпълняват със съдействието на Община Силистра.

Да разДВИЖИМ Силистра!
Силистра – това си ти!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе