Библиотеката в Силистра представя две родолюбиви книги на автори от село Проф. Иширково

Поредни издания на две народолюбиви книги – на Господин Великов за родното му село Проф. Иширково (автор на над 10 книги, включително за знакови родове от област Силистра), и на сборника с 350 песни, събрани от самодейката Елена Койчева.

Първо по рода си обаче е съвместното им представяне като семеен авторски дует – на краевед и народна певица – фолклористка. Тяхна дъщеря е Йонка Господинова, дългогодишен организатор на уникалния конкурс за рисунки „Слънчеви руни“.

Община Силистра и Регионална библиотека са организатори на представянето на 12 август от 17 ч. – на открито пред сгредата на храма на книгата в крайдунавския град.

В силистренското село Проф. Иширково преди 6 години бе проведено мило тържество във връзка с юбилея – 80 години, на местния краевед, писател и общественик Господин Великов. Кметството и НЧ „Пробуда“ бяха в основата на тържеството. Към повода за празник съпричастни тогава станаха Министерство на културата и община Силистра.

През 2014 година с докладна записка в Общински съвет – Силистра бе внесено предложение за номинация на Господин Нейков с отличие за неговия родолюбив и съзидателен труд, както и за изключителен принос при съхраняване на родовата памет и духовните традиции. Общинските съветници единодушно гласуваха положително и г-н Великов получи своята награда.

За своя труд и творческа дейност той е носител на редица национални отличия за постиженията си като краевед, историк, историограф и будител в съвремието ни. Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий“- трета степен, на медали „Сто години от Освобождението на България от османско робство“ и „1300 г. България” (за педагогическа дейност).

Бащата на Господин Великов – Велико Нейков, в миналото е дългогодишен кмет на село Професор Иширково. По негово време в селото се изграждат административни и обществени сгради, както и много нови къщи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе