Учени разработиха ваксина срещу COVID-19

Ваксината срещу COVID-19, разработена от Университета в Оксфорд, изглежда безопасна и предизвиква имунитет. В научна публикация се потвърждава, че ваксината е безопасна и няма странички ефекти.

Тестове, направени върху 1 077 души, показват, че инжектирана ваксината образува антитела и Т-клетки, които могат да се борят с коронавируса.

Констатациите са много обещаващи, но все още е твърде рано да се разбере дали това е достатъчно, за да се предложи защита. Предстоят по-широки тестове. Обединеното кралство вече е поръчало 100 милиона дози от ваксината.

Ваксината – наречена ChAdOx1 nCoV-19 – се разработва с безпрецедентна скорост. Тя е направена от генетично разработен вирус, който причинява обикновената настинка при шимпанзетата. Тя е силно модифицирана, така че не може да причини инфекции у хората, а имунната система може да се научи как да я атакува.

Т-клетките, вид на белите кръвни клетки, спомагат за координацията на имунната система и са в състояние да открият кои от клетките на тялото са били заразени и ги унищожават.

Проф. Андрю Полард от изследователската група в Оксфорд каза пред BBC: „Наистина сме доволни от резултатите, публикувани днес, тъй като виждаме както неутрализиращи антитела, така и Т-клетки. Те са изключително обещаващи и вярваме, че могат да бъдат защита. Но основният въпрос, който всеки иска да знае, е дали ваксината работи, предлага ли защита наистина… и ние все още чакаме“.

Проучването показва, че 90% от хората са развили неутрализиращи антитела след само една доза. Само на десет души са били дадени две дози и всички те са произвели неутрализиращи антитела.

Ваксината е безопасна, но има странични ефекти. 70% от хората в проучването са развили или треска, или главоболие.

Проф. Сара Гилбърт от Университета в Оксфорд, Великобритания, казва: „Предстои още много работа преди да можем да потвърдим дали нашата ваксина ще помогне за управление на пандемията COVID-19, но тези ранни резултати обещават това да се случи.“

Повече от 10 000 души ще вземат участие в следващия етап на тестовете във Великобритания. Тестове ще се правят още и в САЩ с 30 000 души, както и 2 000 души в Южна Африка и 5 000 в Бразилия.

Възможно е коронавирусната ваксина да бъде доказана ефективна преди края на годината, но тя няма да бъде широко достъпна.

Работещите в сферата на здравеопазването и здравеопазването ще имат приоритет, както и хората, които се считат за висок риск от Covid-19 поради своята възраст или медицински условия.

Все пак широко разпространената ваксинация вероятно ще бъде най-рано през следващата година, дори ако всичко върви по план.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе