Какво ще е времето през юни

За по-голямата част от страната юни ще е най-дъждовният месец за годината. Средната сума на валежите в извън планинската част е между 48 и 130 л. на кв. м. Причина за обилните дъждове е честото нахлуване на хладен и влажен океански въздух. Ще паднат краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици, а градушките ще са чести.

Градушките не са разпределени равномерно в различните части на страната. Всяка година от градушка се засягат над 2000 населени места и нанасят щети върху около 2,5 млн. дка обработваема земеделска площ. има нанесени щети от градушки. Най-често това се случва по линията Видин – Свиленград.

В източната половина от страната град пада сравнително рядко. Юни е първият летен месец и тази година ще посрещнем лятото на 21-ви, точно в 09:46 часа, когато слънцето влиза в знака на Рак.

С приближаване на лятото се повишават температурите и все по-често над страната се настаняват топли въздушни маси на умерените и тропическите ширини. В такива условия обикновено времето е слънчево, а в равнините горещо. Най-високите температури измервани през този месец са били между 35 и 40 градуса. Най-топло е било в Плевен 42 градуса, Русе 41, Панагюрище и Образцов чифлик 40. При по-чувствителните застудявания минималните температури са се понижавали до 3, 8 градуса. По-студено е било в Трън – минус 1 градус, Самоков – 0, Разград, Чирпан и Казанлък – 2 градуса.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе