За 25 години системата ESP е спасила 15 000 човешки живота

Около 15 000 човешки живота са били спасени, а около половин милион нещастни случаи на пътя са предотвратени благодарение на използването на електронната система за стабилизация (ESP), твърди в свое проучване британското издание Auto Express.

Тази система предотвратява поднасянето и съответно излизането на автомобила от пътя. Тя работи съвместно с ABS и определя положението на предните колела, като сравнява тази информация с посоката на движение на автомобила. Ако системата отчете, че шофьорът губи контрол над автомобила, тя намалява скоростта и въртящия момент, като изравнява траекторията на движението на превозното средство.

ESP е разработена от Bosch и Mercedes, като за първи път се поставя на Mercedes-Benz S-Class през 1995 г. Сега със системата за стабилност задължително са оборудвани автомобилите в повечето държави – около 82% от всички коли по света.

„Благодарение на ESP беше повишена значително безопасността на пътя. Всъщност, тази система качи безопасното пътуване на едно по-високо ниво и представлява основна крачка по пътя към нулево количество инциденти на пътя“, коментира Харалд Крегер, член на Съвета на директорите на Bosch.

Източник: automedia.investor.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе