С 35 финалисти е област Силистра на националните олимпиади

В края на учебната година – най-нетрадиционната през последните десетилетия, от РУО на МОН (по информация от Снежана Пенева – ст. експерт по природни науки и екология) дойде добра новина за умните деца на област Силистра – класацията на националните кръгове на олимпиадите.

Макар все още да не е ясно дали в условията на световна пандемия ще се проведат по някакъв начин национални кръгове на олимпиадите по учебните предмети, вече са обявени 35-те ученици от Крайдунавска Добруджа, класирани за финалния етап.

Най-голям е успехът по гражданско образование – 9 участници, следват биология и здравно образование – 4, математическа лингвистика – 4, и т.н.

Изключително постижение имат Божидар Димитров и Николай Георгиев от ПМГ „Св. Климент Охридски” Силистра, които с почти максимален брой точки – 28 и 27, се класираха за националния кръг по математика във възрастова група 8-12 клас. Сред единадесетокласниците до националния кръг е допусната Александра Димитрова от ЕГ „Пейо Яворов” Силистра.

Николай е финалист и на още две олимпиади – по математическа лингвистика (От ПМГ „Св. Кл. Охридски” са и останалите трима представители на областта за националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика – Кара Тодорова, с 99 точки от възможни 100, Десислава Нейкова и Михаела Христова) и по физика, при това с много висок резултат – 29 точки от възможните 30. СУ „Н. Й. Вапцаров” Силистра има единствен представител на националния кръг на олимпиадата по български език и литература – Даниел Каменов от VII клас.

До националния кръг на олимпиадата по биология и здравно образование има четирима допуснати участници е всички те са от ПМГ „Св. Кл. Охридски” Силистра: Нели Севдалинова и Михаил Добрев от 12 клас, Петър Петров от 11 клас (за отбелязване – с втори по точки резултат в страната) и Доротея Добрева от 8 клас.

По география и икономика трима ученици от областта са класирани за националния кръг: Джем Джеват от VII клас в ОУ „И. Вазов” Силистра; Серкан Кемалов от IX клас и Калоян Николов от X клас – и двамата са от ЕГ „П. Яворов”Силистра. Джем, заедно с Димитър Димитров от XII клас в ПМГ „Св. Кл. Охридски” е сред класираните ученици и в дисциплината „История и цивилизации”.

Със завиден резултат за националния кръг на олимпиадата по английски език е класиран при осмокласниците Роберт Райчев от ПМГ „Св. Кл. Охридски”. Област Силистра има един финалист в тази възрастова група и по немски език и това е Десислава Иванова от ЕГ „Пейо Яворов”.

Традиционно добро представителство има Силистренска област на олимпиадата по гражданско образование. До национален кръг са допуснати: четвъртокласниците от СУ „Н. Й. Вапцаров” Бенну Неждет, Назлъ Кьороглу, Яна-Мария Гагова и Гьокан Антика; Елия Самиева от III клас, Ивайла Желязкова и Серкан Зюлкюф от V клас от ОУ „Иван Вазов” Силистра; Ния Атанасова от VII клас и Таня Маркова от XI клас от ПМГ „Св. Кл. Охридски” Силистра. За участие в националното състезание за четвъртокласници „Знам и мога” е допуснат Криктиян Стойков от ОУ „Отец Паисий”- Силистра.

С ранга на олимпиада е националното състезание „Ключът на музиката”, до което допуснатите от областта участници са рекорден брой – 12. При четвъртокласниците това са Ния Ангелова и Каан Мустафа от СУ „Н. Й. Вапцаров” Силистра и Берк Сопен от ОУ „Хр. Смирненски” Дулово. При учениците от V клас финалисти са Десислав Лефтеров и Белослава Белинска от СУ „Н. Й. Вапцаров” Силистра и Берфин Балабанова от ОУ „Хр. Смирненски” Дулово.

При шестокласниците финалисти са Гергана Иванова, Катерина Върбанова и Вероника Денчева – и тримата са от СУ „Н. Й. Вапцаров”Силистра. При седмокласниците областта ни ще бъде представена от Паола Павлова от ОУ „Отец Паисий” Силистра, Даниел Русев от СУ „Н. Й. Вапцаров“ Силистра, Светлозар Драгнев от ОУ „Хр. Смирненски” Дулово. Имаме класиран ученик и по астрономия – Иван Богданов от 9 клас от ПМГ Силистра.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе