4 ястия, с които да впечатлим гостите на Гергьовден

Традицията повелява на Гергьовден да се коли агне, като това трябва да бъде първото агне, родено през годината. Преди да се заколи, се захранва със зеленина и се запойва с вода. Агнето се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено.

На Гергьовден е важно присъствието на цялото семейство около трапезата. Но освен печеното агне, трябва да присъстват зеленина и свежи зеленчуци. Например зелена салата, свеж/пресен лук и репички. Изпича се и обреден хляб и се поднася прясно издоено мляко, сирене и извара.

Ето и топ 4 на ястията, които често консумираме за Гергьовден:

На първо място е цяло печено агне. Според традицията не трябва да бъде разфасовано, а да се пече цяло на шиш или във фурна.

  • агнешки кебап – много от домакините, купуват само агнешка плешка или бут, с който приготвят кебап;
  • агнешко с пресен лук и чесън  – свежа и вкусна рецепта. Зеленчуците придават изключителен вкус на месото;
  • пълнена агнешка плешка – вкусен и лесен вариант, в който комбинирате основното и гарнитурата в едно. Улеснява готвенето, спестява време и изглежда чудесно на трапезата;
  • агнешки котлети със сос Шофроа – това е предпочитано, ако семейството се състои от малък брой членове. Така спестявате средства и време в приготвянето на цяло агне. Но пък спазвате традиция и хапвате вкусно приготвено месо.

Веселието, доброто настроение и богатата трапеза са задължителни на този ден, за може да има здраве и берекет през цялата година.

Silistra News призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе