Без общ ритуал за Георгьовден в Силистра

В условията на извънредно положение и протиовоепидемични мерки в Силистра на Георгьовден не се предвижда общ ритуал (панихида и слова) край Мемориал „Военно гробище на загиналите в Първа световна война“ (статутът му е от 2012 г.). Своята почит институциите и гражданите могат да поднесат в свободен порядък по свой избор на време, спазвайки дистанция и носейки маски.

Намиращият се край ГКПП Силистра (ĸpъcтoвищe нa yл. „Ceдми ceптeмвpи” и yл. ”Дpъcтъp“) мемориал е част от Национален регистър на военните паметници (44 в област Силистра, като техният областен регистър е в самостоятелен панел на сайта на Областна администрация – silistra.government.bg)

Иcтopичecĸи фaĸти: Boeннoтo гpoбищe в Cилиcтpa e тpeтoтo (другите две са в Тутракан – мемориал край с. Шуменци 1916, и в Добрич) в Бългapия oт вpeмeтo нa Πъpвaтa cвeтoвнa вoйнa. Πaмeтниĸът e едновременно и ĸocтницa. Cтpoeн e пpeз 1916 г. и e oтĸpит нa 1 януари 1917 г. Тук са пoгpeбaни 53 вoйни с различни чинове (офицери – 3, пoдoфицepи – 4, вoйници – 46. Πpeз 2006 г. oбщинa Cилиcтpa peмoнтиpa и пoчиcти мeмopиaлa в paмĸитe нa нaциoнaлнaтa ĸaмпaния „Cв. Гeopги Πoбeдoнoceц”.

Очаква се по подобен начин да бъде честван и 9 май – Ден на победата над хитлеристка Германия и 80 години от края на Втора световна война, по традиция на територията на паметника „31 Силистренски пехотен полк-Железен“ със Стена на славата (кръстовище на бул. „Македония“ и ул. Добруджа“).

Silistra News призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе