Главен комисар Иванов: МВР спазва задълженията си за контрол на ограниченията, въведени със заповед

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев обявиха предприетата организация и мерки във връзка с предстоящите Великденски празници.

МВР изпълнява заповедта на министър Ананиев, която е в сила, не е променяна и гласи, че областните градове се напускат, когато има основание –  упражняване на трудова дейност, здравословни причини, завръщане на постоянен или настоящ адрес. През почивните дни за повечето хора основанието за напускане и влизане с цел отиване на работа отпада, припомни главен комисар Иванов. Той уточни, че при проверки на случаен принцип на 9 312 декларации е установено, че 641 души са декларирали, че отиват на работа, без да имат сключени трудови договори, а 80 са регистрирани в бюрата за безработни. Целта на изградените КПП-та и проверките е да се запази здравето и живота на хората, полицаите не са там за да наказват и репресират – още веднъж подчерта главният секретар на МВР и призова: нека хората не се опитват да заблуждават полицаите, защото в крайна сметка заблуждават себе си и своите близки.

На територията на страната са изградени общо 215 КПП на входовете и изходите на областните центрове – посочи директорът на ГДНП главен комисар Терзийски и информира, че ще бъдат усилени дежурните екипи, които ще работят на тези пунктове, за да не бъде допуснато безцелно преминаване. По време на Великденските празници полицейските служители ще охраняват близо 4 000 православни храма на територията на страната. В районите ще бъде засилено полицейското присъствие, като целта е както охрана на обществения ред, така и изпълнение на противоепидемичните мерки. Екипите на пътната полиция ще следят за нарушения по ЗДвП.

Екипи на ГДПБЗН са извършили проверки на всички православни храмове в страната, като на 1 281 от тях, където се събират повече хора, беше обърнато по-специално внимание – информира директорът на главната дирекция главен комисар Николов. Приоритетно е проверявана създадената организация за пожарна безопасност, условията за успешна евакуация, наличието на пожаротехнически средства за първоначално гасене и обезопасеността на местата за палене на свещи. Дадени са съответните указания за безопасно поведение. Връчени са 148 писмени разпореждания, основно за реорганизиране на евакуация, презареждане на противопожарни уреди. В 28 от най-значимите обекти е организирано денонощно оперативно дежурство, в тази операция са ангажирани 501 служители. Бъдете особено внимателни при паленето на свещи, те са потенциален източник за пожар и в къщи, и в храма – апелира директорът на ГДПБЗН.

Мерките за обществения ред и безопасността на гражданите в столичния град по време на Великденските празници са обсъдени с представители на Светия Синод. СДВР ще охранява прилежащата територия около храмовете, обобщи директорът старши комисар Хаджиев. По отношение на частичните ограничителни мерки в два квартала в София той уточни, че 23 са КПП-та в кв. „Факултета“ и пет – в кв. „Филиповци“. Ще се осъществява контрол за избягване на струпването на хора на едно място, за задължително носене на маски и недопускане на безцелно движение в кварталите. Пропускателният режим ще е като на КПП-та на областните центрове.Главен комисар Иванов: МВР спазва задълженията си за контрол на ограниченията, въведени със заповед

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе