Заловен е извършител на множество нарушения в резервата „Сребърна“

В ранните часове на 13 март, при проведена съвместна акция на служители на РУ на МВР – Силистра и охраната на резервата „Сребърна“, е заловен бракониер. Лицето, наблюдавано в рамките на дни от правоохранителните органи, системно е извършвало нерегламентирана дейност, категорично забранена със Закона за защитените територии, Закона за рибарството и аквакултурите и представляващо престъпление по смисъла по смисъла на Наказателния кодекс. Акцията е проведена в източната част на резервата, под местността „Караборун”, в близост до езерното огледало „Камъка”. В усърдието си бракониерът си изкопал стъпала на пътеката, по която достигал до водите на езерото, и ги посипал с пясък, за да не се пързаля.

При съвместната акция са иззети седем броя найлонови мрежи с обща дължина 300 м, един бр. гумена надуваема лодка с две пластмасови весла. Уловената риба е била от видовете сребриста каракуда (25 кг), бяла риба (1,3 кг), щука (6 кг), сом (1 кг), червеноперка, бабушка и канално сомче. Иззет е и автомобилът, с който е извършван превоза на незаконния улов. Образувано е досъдебно производство.

На територията на поддържаните резервати Законът за защитените територии (ЗЗТ) забранява всякакви дейности, с изключение на охрана, посещения с научна цел, преминаването на хора по маркирани пътеки, събирането на семенен материал, диви растения и животни с научна цел и провеждане на поддържащи, направляващи, регулиращи или възстановителни мерки.

За подобни нарушения ЗЗТ предвижда глоба за физически лица в размер от 500 до 5 000 лв.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе