Дистанционното обучение бележи успешни резултати

„Впечатляващо и забележително е случващото се през последните дни в образователната системата – проявява ентусиазъм, много часове работа, за да се осигури обучение. Видях професионализъм и отдаденост, обнадежден съм за промяна в образователната система“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.

Близо 89 процента от учениците са готови да се включват в обучение в електронна среда. По думите му партньорството между родителите и учителите е предпоставка за осъществяването му.

Министър Вълчев съобщи, че всяко училище само е избрало формата – синхронно или асинхронно, която е по-достъпна – през електронна поща или интеренет приложение, с поставяне на задачи по телефона, с помощта на родителите. При работа с виртуална класна стая може един учител да работи с няколко паралелки, двама с един клас, учител от друго училище да се присъедини, обясни министърът.

От 5 до 20 пъти има увеличение на трафика в най-голямата платформа за дистанционно обучение. Допълнителни технически проблеми са неизбежни, никой не е готов за тази екстремна ситуация, каза министърът. Очаква се проблемът бързо да бъде отстранен. Той съобщи, че на всички училища са изпратени акаунти за работа в платформата на Майкрософт TЕAMS, което е безплатно. „Създали сме профили на всички ученици и учители, това е системно решение. Но е най-добре да работят с платформите, с които са свикнали“, каза министърът.

С мобилните оператори са водени разговори да има повече точки в кварталите с децата, в селата, където нямат интернет свързаност и частично да решим проблема. При липса на устройства – ще се работи по телефона, медиатори ще предоставят разпечатани материали по домовете при всички мерки за сигурност.

Няма да има нулева година, категоричен бе министърът. За ваканциите ще се решава според ситуацията.

SilistraNews призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе