Президентът Тръмп забрани полетите от Европа

Президентът Доналд Тръмп обяви, че спира всички пътувания от Европа до Съединените щати в следващите 30 дни заради коронавируса. Изглежда, че забраната ще важи и за карго товари от Европа.

Забраната влиза в сила в полунощ в петък. Тръмп обяви драконовите мерки в телевизионно изявление от Овалния кабинет. Великобритания ще бъде изключена от забраната.

В прокламацията на президента, която Белият дом изпрати и до BG VOICE  е записано, че достъп до САЩ ще бъде забранен на имигранти и неимигранти, които през последните 14 дни са били в държава-член на Шенгенската зона. Това са 26 страни от Европа, но България не е сред тях.

Според Министерството на вътрешната сигурност на САЩ става дума за пристигащи от Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария.

Забраната не важи също за американски граждани или такива със зелени карти, както техните непълнолетни деца, братя, сестри или родителите на американски граждани и зелени карти, които са непълнолетни. Те обаче ще могат да пътуват през ограничен брой летища където ще бъдат подлагани на специални проверки.

Освен това САЩ следят развитието на епидемията от коронавируса в Китай и Южна Корея и тъй като положението там се подобрява е възможно въведените ограничения за влизане на хора от тези две държави в САЩ да се отменят по-рано от планираното, каза Тръмп.

Президентът на САЩ заяви, че Европа носи част от вината за епидемията от коронавируса в САЩ, където по най-нови данни има 1281 заразени и 37 починали.

„ЕС не взе същите предохранителни мерки за ограничаване на пътуванията от Китай и други рискови страни. В резултат на това голям брой огнища на зараза в САЩ бяха породени от пристигнали от Европа хора“, каза още Тръмп.

Източник: bg-voice.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе