Тази зима е най-топлата в Европа

Средната температура декември, януари и февруари е била с 1,4 градуса над предишния зимен рекорд.

Отиващата си зима е най-топлата в Европа, откакто се правят измервания. Службата на Европейския съюз по климатичните промени „Коперник“ разполага с данни от 1855 г..

Средната температура за трите зимни месеци е била с 1,4 градуса над предишния зимен рекорд, поставен през 2015 – 2016 г. Тази зима в Европа е била с 3,4 градуса по-топла от средното за периода от 1981 г. До 2010 г. Топлото време е било особено усетено в северните части на Стария континент.

Въпреки дъждовете от последните дни, водата в 15 от големите язовири у нас продължава да намалява. Притеснителен спад бележи язовир „Тича“, откъдето идва водата за Шумен.

По данни на екоминистерството най-драстичен отток има в язовирите „Искър“, „Тича“ и „Камчия“ – над 2 милиона кубика за последните 30 дни. Конкретно за шуменци спадът е почти 3 милиона кубични метра.

Има обаче и добри новини. Нивата на 29 от наблюдаваните от екоминистерството водоеми се покачват. Язовир „Ясна поляна“, който водоснабдява Южното Черноморие е първенец в класацията с над 1 милион кубика ръст. Обнадеждаващо за перничани е покачването на нивото на язовир „Студена“ – за месец с над 700 000 кубика. Общината вече обмисля облекчаване на водния режим там в началото на лятото.

До средата на месеца отново се чакат валежи. Сумарните количества ще са най-много в Родопите – около и над 100 литра. По централните и източните склонове на Стара планина също ще паднат валежи около 60 литра.

Източник: NOVA

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе