Представяне на три родолюбиви книги в РБ „Партений Павлович“ – Силистра

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ПАРТЕНИЙ ПАВЛОВИЧ“ – СИЛИСТРА

Представяне на три родолюбиви книги с автор Илия Равалиев – педагог, краевед и общественик

Последните години на Педагогическото училище в Силистра

В автобиографичен стил в 140 страници със снимки авторът разказва за финалните пет години (1957-1962) на славната „силистренска ковачница на учителски кадри“. В активните си години роденият в село Попина педагог и общественик, който е от предпоследния випуск на училището, е учител, директор на училище, служител в РУО на МОН и председател на Постоянна комисия по образование в ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – СИЛИСТРА.

История на село Попина

Книгата е второ преработено и допълнено издание (с.2022, издателство „ПЕНСОФТ“ София, 378 стр.) за селото, пречупена през призмата на историята на Добруджа и на България. Тя представя важни документи, като списъци на загинали във войните, оригинални снимки от бита и обществения живот. В творбата са включени песни, стихове и пожелания, обичаи и характерни местни традиции.

Църквата в село Попина

Творческият труд е подкрепен от ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ и от членове на НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ“ – СЕЛО ПОПИНА. С информацията си за етнически състав, демография и местоположение на селото книгата излиза извън религиозния си характер. Разработката представя данни за училищна и читалищна дейност, както и за други моменти от живота в селото от годините на Възраждането до 2020 г.

Автор: Йордан Георгиев, Фейсбук

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе