Условна присъда за даване на подкуп на полицейски служител наложи Окръжен съд-Силистра

Наказателен състав на Окръжен съд-Силистра призна за виновен Б.Х. от село Зафирово, област Силистра, предаден на съд за даване на подкуп на длъжностно лице.

На 13.10.2024година подсъдимият Б.Х. по път II-49, на 150 метра от разклона от главен път II-21- гр.Русе гр.Силистра, в служебен автомобил, с надпис “POLICE“, е дал подкуп – сума в размер на 50 /петдесет/ български лева на длъжностно лице Т.Ф.-полицейски служител-младши автоконтрольор при РУ-Тутракан, за да не извърши действие по служба – да не бъде съставен на подсъдимия акт за установяване на административно нарушение /АУАН/.

Подсъдимият Б.Х. е български гражданин, на 56 години, с основно образование, женен, неосъждан.

В съдебно заседание Б.Х. поиска от съда да се ползва от предвидената законова възможност и делото да се гледа по реда на Особените правила на глава 27 от Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/ за съкратено съдебно следствие.

Съгласно тази законова възможност в това производство, подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тези факти в съдебната фаза. Съобразно диференцираната процедура при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наложеното наказание с една трета.

С оглед на закона и данните по делото, наказателния състав на съда наложи на подсъдимия наказание по вид „лишаване от свобода“ за срок от десет месеца и глоба в размер на 1000 /хиляда/ лева.

Изтърпяването на наложеното наказание бе отложено с изпитателен срок от три години, на основание чл. 66, ал. 1 от Наказателния кодекс /НК/.

Съгласно тази разпоредбата „когато съдът налага наказание лишаване от свобода до три години, той може да отложи изпълнението на наложеното наказание за срок от три до пет години, ако лицето не е осъждано на лишаване от свобода за престъпление от общ характер и ако съдът намери, че за постигане целите на наказанието и преди всичко за поправянето на осъдения не е наложително да изтърпи наказанието.“

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд-Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе