Двама учители от ПМГ „Св.Климент Охридски“ взеха участие в 9-та Национална учителска програма за квалификация на инженери и IT специалисти в Женева

Двама учители от ПМГ „Св.Климент Охридски“ взеха участие в 9-та Национална учителска програма за квалификация на инженери и IT специалисти – педагози, Женева, 16.09-20.09.2024 г. – Bulgarian High School Engineering and IT – Experts Teachers Program 2024.

През първата седмица на учебната година г-жа Светла Нейкова и г-жа Милена Коцева имаха честта, привилегията и удоволствието да са сред 30-те педагози, избрани да участват в обучение на учители от областите „Информатика“ и „Техника” в ЦЕРН, Женева, Швейцария, по НП „Квалификация на педагогическите специалисти“.

Основните идеи за провеждане на тази програмата са:

Осъществяване на тесни връзки между средното образование и научно-изследователските центрове в България.

Да се докоснат учителите до най-новите технологии в световния научен център CERN и да се отговори на техния интерес към новостите в науката и техниката.

По този начин да се повиши и интересът на учениците към природоматематическите и инженерните дисциплини.

След своето посещение те споделиха: „За 5 дни ние бяхме част от магията на CERN – място на високотехнологични научни експерименти. Слушахме лекции от прекрасни българи – учени и физици – проф. д-р инж. Роман Захариев, инж. Зорница Захариева, проф. Леандър Литов, инж. Георги Анчев, д-р Иван Глушков, д-р Антон Димитров, инж. Жечка Тотева, инж. Мирослав Атанасов, Катя Сергеева. Бяхме част от голямата наука, наблюдавайки грандиозната техника и технологиите на бъдещето. Посетихме всички активни проекти – LHC Computing Grid LCG, ATLAS, ALICE, CMS, ISOLDE, ELENA. Спуснахме се на 87 метра под земята, за да се докоснем до най-големия комплекс от ускорители в света. Не пропуснахме и фабриката за антиматерия (Antimatter Factory) и контролния център на Международната космическа станция (AMS).

Чудесните ни гидове ни разкриха компютърната инфраструктура на Церн, като ни показаха CERN Data Center, където се съхраняват огромни количества данни, събрани от проведените експерименти. В лабораторията S’Cool Lab под ръководството на д-р Иван Глушков участвахме в експеримент – да създадем и наблюдаваме следите, оставени от алфа- и бета-частиците. Бяхме също специални гости на тържествата по повод 70-годишнината на ЦЕРН.

Учените продължават да търсят отговори на фундаментални въпроси, като откритията им се прилагат във всички области на науката, технологиите, медицината. По време на обучението ни станахме свидетели на знаменателно събитие, за което можем да прочетем следното: „Големият адронен колайдер разкри квантовото вплитане на кварки при най-високата досега енергия“.
Преживяното за тези 5 дни е невероятно и много вдъхновяващо. Следвайки мисиите на Церн и наученото от професионалното обучение, ние сме уверени, че можем да предадем идеите и магията на нашите ученици и колеги“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе