Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН – КАБКИС отвори врати в РЗИ-Силистра

Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН – КАБКИС бе открит официално на 24.09.2024г. в Регионална здравна инспекция – Силистра.

До момента в страната функционират 12 КАБКИС, като през месец септември се откриват още 7 нови, сред които е и кабинета в РЗИ-Силистра.

Целта е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции.

В кабинета ще се извършват предтестови и следтестови консултации, изследване за вируса на ХИВ при спазване принципите на конфиденциалност, анонимност и доброволност и емоционална подкрепа в случай на ХИВ положителен статус.

Услугата е насочена към всички, които желаят да узнаят своя ХИВ-статус. За посещение в КАБКИС не е необходимо здравно осигуряване и направление от личен лекар. Изследването е анонимно, безплатно и може да се извършва многократно.

При желание на клиента могат да се извършат изследвания и за хепатит В, хепатит С и сифилис.

Кабинетът се намира в сградата на РЗИ – Силистра, на ул. „Петър Мутафчиев“ № 82, каб. 310, с работно време всеки работен ден от 13:00 до 16:00 ч., след предварително записване.

Припомняме, че регистрация на носителите на вируса на СПИН в България се прави от 1986 година. За целия период в област Силистра са потвърдени общо 36 случая с ХИВ.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе