Активизират се опитите за телефонни измами в района на Силистра

Активизират се опитите за телефонни измами в района на Силистра, предупреждават от криминална полиция. Днес в дежурната на ОДМВР-Силистра са постъпили множество сигнали на граждани за атаки на телефонни измамници.

Жертви на този вид престъпление стават предимно хора от третата възраст. Затова е от изключителна важност да им бъде разяснена съществуващата опасност и да бъдат предупредени в никакъв случай да не се доверяват на непознати и да не им предоставят пари и ценности.

Най-популярен остава сценарият, свързан с участие в полицейска акция за залавяне на телефонни измамници. Жертвите биват въвеждани в заблуждение след телефонно обаждане от мъж, който се представя за полицейски служител. Доверявайки се на чутото по телефона, дават съгласие за оказване на съдействие на органите на реда и стриктно изпълняват получените указания – да хвърлят от балкона или да оставят на определено място пари и ценности. Характерно е, че измамниците искат мобилния номер на жертвите си и поддържат непрекъснат контакт, за да ги държат под контрол и да направляват действията им.

За да не станете жертва на измама, спазвайте следните съвети:

Не давайте пари и ценности на непознати под никакъв е предлог!

Имайте предвид, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи. Затова не хвърляйте пари и ценности през балкона, вярвайки, че оказвате съдействие на полицията.

Поговорете с възрастните си близки за телефонните измами –  обикновено именно те попадат в капана на престъпниците. Напомнете им какви са престъпните схеми и как да реагират, ако попаднат в подобна ситуация.

В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112 или се свържете с дежурния в ОДМВР-Силистра на тел. (086) 886 323.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе