Днес е Гергьовден

На 6 май Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – един от най-почитаните светци у нас. Свети Георги е от малкото светци, който е славен както от християни, така и от мюсюлмани. 6-ти май се чества и като Ден на храбростта и празник на Българската армия. Празнуват също така българските овчари и хората, занимаващи се с овцевъдство. Професионален празник и на всички, които се занимават с българската етнография.

Гергьовден произлиза от легендата за Св. Георги, в която той се преборва със страшна ламя, заплашваща жителите на плахо градче. В замяна на собствения си живот гражданите давали своите деца на чудовището. Когато идва ред на царската дъщеря, обратът дошъл с появата на Свети Георги и неговата победа над страшната ламя.

Това е и един от най-празнуваните именни дни у нас. На този ден имен ден празнуват всички, носещите имената Георги, Гергана, Гинка, Галина, Галя, Ганка, Ганчо, Габриела и производни.

Съществува легенда за обреден ритуал, че на Гергьовден агнето се коли до бяла стена на къща или друга стопанска постройка. Кръвта, която блика от прерязаното гърло на агнето по правило облива стената. По петната, които остават, се гадае каква ще бъде годината – добра и плодородна или бедна.

Празникът се свързва с началото на лятното полугодие, скотовъдната дейност и плодородието. Смята се, че на Гергьовден дъждът е плодороден и целебен.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе