Започнаха номинациите за „Пазител на традицията“

Снимка: Община Силистра

За поредна година стартираха номинациите за участие в националната инициатива „Пазител на традицията“, организирана от Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“, приемник на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите.

„Пазител на традицията“ е национална инициатива, подкрепяща съхраняването на българските бит, култура и обичаи. Уникална по рода си национална инициатива, която цели да подкрепи и стимулира работата на творци и организации от различни области на изкуството, занаятите и традиционната българска кулинария, като покаже на обществото начина, по който те работят, за да съхранят изконните ценности, бит и обичаи на България, претворявайки ги в изкуство.

Инициативата се провежда от 2009 година насам. Отличават се постижения с приза „Пазител на традициите“ в общо 7 категории – за фолклор, занаяти, изобразително изкуство, кулинария, организация, личност и селище.

Каним всички с интерес да побързат да направят своите предожения. Убедени сме, че във всяко кътче на нашата родина живеят и творят хора, чийто живот и дело са посветени на каузата за популяризиране на традициите. Всяко селище – без значение колко е голямо, носи в себе си духа на изконните български ценности и заслужава всички да научат за това.

Всеки творец и дори всеки българин може да бъде номиниран за почетното отличие, стига да е забелязан приносът му за „опазване на българското“. Най-много се ценят личности, които освен че умеят да пазят традициите, успяват да ги популяризират и разпространяват.
Всеки човек може да направи предложение за номинация, като изпрати снимка на номинирания, както и кратка информация, с какво тази личност, занаятчия, художник, певец, танцьор, организация или селище заслужава приза. В кратко описание е необходимо да се опишат заслугите на личността или организацията към опазването на българското наследство.

Крайният срок за подаване на предложения за номинации за „Пазител на традициите“ 2021. е 23 май 2021 г. Предложенията се приемат на e-mail: [email protected] или чрез съобщение към Фейсбук страницата на инициативата https://www.facebook.com/groups/pazitelnatradiciite

Гласуването в категориите ще стартира на 10 юни 2021 г. и ще приключи на 19 октомври 2021 г. Всеки ще може да гласува в страницата ни във Фейсбук за своя фаворит в съответната категория.

Крайните победители във всяка категория се избират от жури сред 7-те най-харесвани от публиката номинации. Журито се състои от носители на наградата през изминалите години. За номинацията събрала най-много гласове в онлайн гласуването също е предвидена награда.
Информация за националната инициатива „Пазител на традицията“ може да бъде намерена на интернет страницата на инициативата https://pazitelnatradiciite.com/

За всяка допълнителна информация, от която се нуждаете, сме винаги на разположение на телефон +359-878477469 или на e-mail: [email protected]

Всеки българин е пазител на традициите! Нека го докажем заедно!
Пеньо Иванов – Vasko, Управител на Фондация „Пазител на Традицията – Пазителите“

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе