Доростолският митрополит Яков гостува на Областна администрация Силистра

Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков гостува в Областна администрация Силистра заедно с представители на епархията – Цветана Цанова и отец Иван. Там той бе посрещнат от заместник-областните управители Илиян Великов и Стоян Бонев, както и от главния секретар Елена Томова.

Духовният водач на епархията предостави на държавната власт в региона своето представително писмо, издадено от БПЦ с подписа на Негово Светейшество Неофит – патриарх Български, като председател на Светия синод.

Гостът връчи на представителите на Областна администрация икона на светите Доростолски мъченици и получи от тях „Плакет на областния управител на Силистра“ и екземпляр от „Енциклопедия на област Силистра“.


В непосредствен разговор бяха обсъдени проблеми на епархията, които могат да бъдат решени със съдействието на Областна администрация.
Както и намеренията за честване на 20-ата година от възстановяването през 2001 г. с решение на V-ия Църковно-народен събор на Доростолска епархия, която е втората по българските земи, призната в годините на Османската империя. Припомнено бе, че в Силистра е първата българска патриаршия от преди 10 века, свидетелство за което са руините от базиликата до Дунавския парк в града.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе