Цветя и специални подаръци за 50-ия юбилей на митрополит Яков Доростолски

Освен цветя – между които вечнозелени дървета и храсти, както и няколко букета с бели и червени рози, Негово Висопреосвещенство получи и специални подаръци, сред които митра (вид корона, носена от предстоятеля на дадена автокефална източно православна църква или от друго високопоставено лице, вкл. владици), посох (пръчка във вид на бастун с украсена и обкована горна част – символ на духовна власт), панагия (огърлица с Богородица, обикновено с мощи на светци), картина със слънчогледи, книга с философско-религиозно съдържание и др. подаръци.

По публикация в Уикипедия Версинаж припомня, че роденият в София като Росен Стоичков Дончев, впоследствие Доростолски митрополит Яков, на 25 октомври 2020 година бе избран от Светия синод на БПЦ за духовен водач на древно просиялата епархия с център Силистра. Най-важното в биографичен план: през 1989 година завършва средно образование и започва да учи в паралелния курс на Софийска духовна семинария, а година по-късно постъпва в Софийска духовна академия – факултет към Софийския университет (от 1992 г.)

Години наред се грижи за Кутугерската обител „Св. Йоаким Осоговски“ и полага големи старания за възобновяването на храма. По-късно е поканен от митрополит Николай Пловдивски – негов духовен баща, да ръководи Баткунската света обител край село Паталеница, Пазарджишко. На 9 октомври 2007 година е замонашен с името Яков и е назначен за игумен на манастира. Два и половина месеца след това е ръкоположен за йеродякон, а дни по-късно става йеромонах.

От 2010 година до 2012 година е епархийски съветник на Пловдивска митрополия. На 18 март 2012 година е възведен в архимандритско достойнство и е назначен за секретар на Пазарджишката духовна околия, на която е архиерейски наместник от 2013 година, откогато е и епархийски избирател от Пловдивската митрополия на Патриаршеския избирателен църковен събор.

На 14 декември 2016 година Светият синод на Българската православна църква в пълен състав единодушно решава архимандрит Яков да бъде наречен за Константийски епископ и след хиротонията си да стане втори викарий на Пловдивската митрополия. На 20 декември 2016 година, в пазарджишкия храм „Успение Богородично“ е ръкоположен в епископски сан.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе