От Швейцария силистренката Севил Клоти (Наимова) за живота си, посветен на музиката

Родената в Силистра пианистка Севил Наимова (с швейцарска фамилия Клоти), от 20 години живее в Конфедерацията и е дългогодишен учител в Музикално училище Kloten Bassersdorf Lufingen. Наскоро тя даде интервю за общинския вестник в населеното място, където живее. В него тя разказва за първите години от живота си в България в града край Дунава, израствайки в семейството на учители – Ахмед Наимов и Ресмие Наимова. Споделя, че отрано е научила какво означава активно да свириш музика и да преподаваш едновременно.

И още в интервюто става дума за най-добрите години от младостта й, прекарани в София, където получава уроци по теория от възрастен и опитен учител, каквито не е получила после и във ВУЗ-а. С умиление си спомня времето, когато опознава практическия свят на музиката с някои от легендарните музиканти на град Пловдив в години, когато западната музика е трудно достъпна.

От разказа на силистренката научаваме също, както и, че покрай преподаването на пиано, включително на пенсионери, свири в камерни музикални формации (може да изпълни наизуст до три часа музика). Признава, че цени експериментирането и изпробването на нови неща, както и правенето на музика заедно („Музиката е забавна – правенето на музика още повече“). За съжаление, според нейно наблюдение, „в Швейцария все по-малко хора пеят“.

В същото време, „Да се ​​научиш да свириш на инструмент има многобройни предимства: създава основа, събужда въображението, изисква дисциплина, концентрация и спокойствие“. И накрая идва и признанието: „Очаквам с нетърпение още дълги години да правя музика и да давам възможност на децата да получават от мен уроци по музика“.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе