За кайсиевата ракия и владишкия богослов

В средата на първата февруарска седмица на 2021 г. – добруджанска изненада в телевизионния шоу формат „Черешката на тортата“ – на масата за гостите – бистра силистренска кайсиева ракия с благослов от Доростолския владика. Това бе една реализирана идея на топ журналиста Георги Милков, своеобразна реклама на вечния еликсир, с който е прочута Крайдунавска Добруджа.

В случая – за комка на компанията, в която освен колегата – кореспондент в най-горещите военни точки по света и пътешественик, са още известната певица Поли Генова, доцентът и писател Георги Бърдаров, тв-метеороложката Гери Малкоданска и Соня Янкова – звезда от кулинарния „Хелс кичън“. Милков наскоро бе в град Силистра и засне материал за телевизионното предаване, на което е водещ в националния ефир.

Случаят с владишката ракия ми припомни други два подобни случая от преди четвърт век с някогашния ни владика – Дядо Генадий от времето на т.нар. Алтернативен синод на БПЦ – началото на 90-те години на миналия век. Той стана епископ в алтернативния синод на покойния митрополит Пимен, но през 1998 г. се покая и се върна при тогавашния патриарх дядо Максим, бидейки после и игумен на Троянския манастир.

Единият спомен е от негова новогодишна среща с представители на медиите, на която той почерпи нашего брата с…двойно препечена кайсиева ракия. Своеобразна иновация, която не е приета в добруджанския край. Владиката обаче обясни, че превозвал сварената в най-северния север ракия в Чекотинския манастир – негова отдавна обител, за да извърши там преварката, и после отново я връщал в Силистра.

Вторият случай е от самия манастир, където нощувахме делегатите на Църковно-народния събор, проведен през 1996 г. в храма „Св. Параскева“ в София (аз бях от квотата на миряните – в мандат 1995-1999 г. председателствах в ОбС Силистра Постоянна комисия „Култура и вероизповедания“). В продължение на три дни пътувахме всеки ден между манастира и столицата, а по време на вечерите непременно имаше скромни наздравици с владишка кайсиева ракия.

По ирония на съдбата там бе запознаството ни и с бъдещия митрополит Амвросий, тогава Бренишки епископ, който на въпросния събор бе избран за председател ан една от комисиите. И още едно силистренско участие имаше на този форум – протосингелът на Доростолска епархия отец Добри бе част от ритуала във връзка с алтернативния патриарх.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе