Повече от 80% от педагогическия персонал в училищата в област Силистра с желание да бъде тестван

Регионалната здравна инспекция, Регионалното управление на образованието – Силистра и кметовете на седемте общини в област Силистра създадоха съвместно организация за масово тестване с бързи антигенни тестове за Ковид 19 на педагогическите специалисти и непедагогическия персонал в училищата, Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование и центровете за подкрепа за личностно развитие – ОДК, ООС „Младост“, НАО „Г. Галилей“, Център за специална образователна подкрепа.

На този етап тестуването няма да обхване детските градини, въпреки че са събрани данни за желаещите и за тях. Постъпи информация, че община Кайнарджа ще заплати със свои средства тестуването и на персонала на детските градини.

Целта на тестуването с бързи антигенни тестове е да се провери здравния статус преди възобновяване на присъствените занятия в прогимназиален и гимназиален етап в училищата и пред началото на ваксинирането и да се изолират навреме носители на вируса на Ковид 19.
Тестването е безплатно и по желание. Директорите и членовете на персонала в учебните заведение в област Силистра показаха висока отговорност и желание са зявили 80,5 % от педагогическите специалисти в училищата и ЦПЛР – 948 човека от общо 1177 на щат.

За непедагогическия персонал този процент е 85, 7 % (347 от 405). Този процент е по- висок спрямо съобщаваните от други области и съобщения средно за страната над 60 % . Предстои да се установи дали реално ще бъде спазен.

Списъците са обобщени от РУО, медицинските екипи и графиците за работата им са създадени от кметовете на общините, а РЗИ – Силистра осъществиха обучение на екипите и предоставиха тестовете. Технически лица във всяка образователна институция ще въведат резултатите, които ще бъдат обобщени от РЗИ и включени в националната система за отразяване на тестуваните.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе