Въвеждат онлайн регистрация за нови автомобили

Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) започна работа по въвеждането на онлайн регистрация на нови автомобили. Това стана ясно по време на виртуална пресконференция.

Създадена е работна група съвместно с МВР и Пътна полиция за внедряване на услугата, която вече оперира в три европейски държави – Германия, Холандия и Италия. За целта се използват електронни сертификати или eCoC (Certificate of conformity), които издават производителите на нови автомобили от тази година. Координационният център се намира в Холандия и оттам всички национални ведомства по регистрация теглят данни за типовото одобрение на всеки един автомобил.

Системата е нужна, защото би спестявала струпването на много хора на едно място при регистрацията на автомобили. Също така пести и време. Процесът трябва да бъде изготвен от Пътна полиция, но процедурата върви бавно. Това съобщи Храбрин Иванчев, председател на УС на ААП.

ААП вече е подала тестови електронен сертификат към МВР за изпробване на системата. Когато стартира тя ще работи само за нови автомобили, защото произведените досега имат СоС на хартиен носител. Работи процесът да бъде внедрен за всички модели.

Източник: https://vsi4kibri4ki.com/

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе