Силистренско участие в кампанията „16 дни срещу домашното насилие 2020“

Независимо от обстоятелствата по света, включително в България в момента, и в 2020 г. се провежда инициативата, известна като „16 дни срещу домашното насилие“. Тя е в периода „25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените, до 10 декември – Ден на човешките права“. По традиция част от кампанията са различни събития, насочени към повишаване на обществената осведоменост и мобилизиране на хората по света, за да допринесат за промяна в отношението към темата.

Сред най-активните организации в страната и особено в Крайдунавска Добруджа в тази разнолика кампания е Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ – град Силистра, с председател инж. Христина Георгиева, което в предишни години винаги е провеждало благотворителни концерти и акции, подчинени на целта на инициативата. Към тях съпричастни винаги са били институции, неправителствени организации, както и изявени личности от различни възрастови групи.

Предвид проблемите с коронавируса, ограничаващи общуването между хората, тази година Сдружението, което е най-големият доставчик на социални услуги в областта по линия на неправителствения сектор, е участник в различни, но подходящи за целта прояви. Междувременно екипът му приключи проекта „Център за консултиране и превенция от домашно насилие – Силистра – качествени услуги за пострадали и извършители на домашно насилие“.

Благодарение на този проект са две от новите „придобивки“: наръчниците „Аз не съм жертва” и „Агресията не е сила“, както и и филм, разказващ истинската история на една жертва. Същите могат да бъдат изтеглени от страницата на организацията в интернет (www.ekaravelova.org). Двата наръчника са реално малки енциклопедии от по 60-70 страници, в които се разглеждат теоретични постановки и споделена на достъпен език практика от случаи в съвременните семейства. В тях се съдържат съвети за превенция, както и много разнообразна полезна информация по въпроса за домашното насилие.

По данни на СЗО в световен мащаб се наблюдаваувеличение на насилието срещу жени в месеците след обявяване на глобалната пандемия, в България – също. Според събрана информация от неправителствени организации, от една трета до почти два пъти са се увеличили обажданията на телефонните линии за помощ на пострадали от домашно насилие, а от началото на годината убитите в близка партньорска връзка жени са 15, като в медиите има публикации и за други подобни случаи.

Юристът на Сдружението Галя Иванова участва наскоро в ПГСС Ситово в онлайн семинар на тема ,,Защо трябва да съм толерантен?“, който е по проект на тема ,,Заедно можем повече, заедно сме по-усмихнати“, финансиран от Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Семинарът беше планиран като присъствен, но предвид ситуацията с коронавируса бе приета алтернативната форма.

Представители на ЖС Силистра участваха и в шестото издание на #VoiceIt на Национална мрежа за децата в партньорство с Младежка мрежа Мегафон и УНИЦЕФ България, тази година с директен livestream във Фейсбук на страницата #НМД. Събитието съвпадна с годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето на ООН. Датата е 20 ноември. Така „на живо“ бе осъществена една уникална дискусия за детските права по темата „Дискриминацията не ти отива“.

По темата за домашното насилие реакция има и от омбудсмана на България доц. Диана Ковачева: „Обръщам се към Вас с настоящата препоръка не само по повод на Международния ден за премахване на насилието над жените, но и с оглед на все по-изострящия се проблем с домашното насилие в условията на пандемия“, пише омбудсманът, гост на събитието.

Инициативата е на създадената през лятото на 2020 г. мрежа за правна помощ към Национална мрежа за децата. Проведена бе двудневна онлайн конференция на тема „Детско и младежко правосъдие“ в дните 26-27 ноември.

Какво предстои: на 7 декември ЖС „Е. Каравелова“ ще участва среща по темата за домашното насилие и насилието над жени, организирана онлайн от Фондация „Асоциация Анимус“.

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе