Нов изкоп в Силистра – пореден археологически бисер

Силистра е сред градовете, в който, където копнеш, има шанс да излезе „нещо“ от древността или от Средновековието. И това е нормално, когато става дума за град, лежащ върху руини и арте факти, наследени от 4 цивилизации. Кошмар за собствениците на имоти, решили да строят, но манна небесна за археолозите. За съжаление не е сред живите вече Стефка Ангелова – археолог и учен от Софийския университет, работила тук от края на 60-те години в продължение на повече от 30 лета. В лицето на Археологическия екип от РИМ Силистра, включващ проф. д.и.н. Георги Атанасов, Кристиян Михайлов и д-р Светлана Ганчева, тя има свои ярки последователи.

С тяхно участие завърши спасителното археологическо проучване на късноримска/ранновизантийска пещ за строителна керамика, открита в града при пореден изкоп за строеж. Намира се визвънградската територия (extra muros) на Дуросторум-Доростол-Силистра, днес намираща се до т.нар. сграда „Стоматологията“. От профила във Фейсбук на Георги Атанасов – ръководител на археологическата експозиция към музея, научаваме подробностите: „Много любопитно съоръжение с напълно запазена горивна камера от два сводести тунела с дължина около 3,9 м и височина около 1,3 м. Много добре е съхранена и скарата с размери 4,35х3,5 м, над която е оформена горната камера, в която са подреждани и изпичани тухлите.

По техните размери и украса се предполага, че пещта е изградена и е действала през първата половина на VІ в. Това е третата пещ от този тип в Дуросторум, тъй като има още 2 във викуса, т. в някогашното селище до Дуросторум – днес при с. Остров на румънска територия. Тази обаче е най-добре съхранената и с най-големи размери. Произвеждала е тухли, изпичани на температура около 900 градуса. Прочее, на пръв прочит това вероятно е и най-голямата пещ, откривана изобщо в българските земи, и е съпоставима с разкритата и добре експонирана пещ под крепостта до гр. Бяла, Варненско.

Не е изключено това промишлено производство на тухли тук да е свързано с издигането на цитаделата на Дуросторум-Доростол на брега на р. Дунав – една мащабна строителна операция, реализирана по времето на император Юстиниан Велики (527 – 565)“.

И като допълнение – в сегашна Силистра има няколко римски обекта, които заслужават припомняне: римска гробница със стенописи – повод да кажем, че древният Дуросторум е може би с най-много намерени стенописи; римска вила, както и други наследия.

От близо 150 населени места, пътни станции и лагери на легиони в Римската империя 52 са на територията на съвременна България, от които 8 са със специални графични знаци: Escus – Гиген, Nove – Свищов, Philipopolis – Пловдив, Durostero – Силистра, Odessos – Варна, Ancialis – Поморие, Templo Iovis – Обзор, Aquis calidis- Банево (Бургаско).

Автор: Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе