Проведе се протестът срещу преминаването на камиони през Силистра

Инициативен съвет към Фондация „Човек, природа, здраве“ с председател д-р Недко Белев проведе поредния на Граничния контролно-пропускателен пункт в Силистра протест срещу преминаването на тежкотоварни автомобили през града.

При участниците дойдоха областният управител Ивелин Статев, кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова заедно с голяма група общински съветници, както и граждани.

Инициативен съвет към здравна фондация обяви протест в Силистра срещу преминаващи тирове

Ден преди протеста на пресконференция на румънската компания „Косло Зинка“ от град Кълъраш бе съобщено, че има осъществими възможност да бъде възобновена работата на българо-румънския фериботен комплекс между Силистра и румънския град Кълъраш по линията с. Айдемир в България – пристан „Кичу“ – от другата страна на р. Дунав.

До края на годината ще бъде пусната фериботната линия Силистра-Кълъраш, Румъния

Румънската компания е създадена през 1992 г. за осъществяване на речен транспорт на стоки и пътници, която се ангажира с възобновяване на работата на фериботния комплекс. От 2014 г. притежава правото да осъществява превоз на товари и пътници през реката. В момента притежава два плавателни съда за дейността си.

Очаква се датата за възобновяването на работата на фериботния комплекс да стане ясна след насроченото на 29 октомври заседание на специализирана смесена българо-румънска комисия.

Властите в района от години търсят решение на проблема, от близо пет години силистренци протестират срещу замърсяването, шума, разрушаването на инфраструктурата, вкл. на жилищните блокове, и особено това се отнася до живеещите по ул. „Добрич“ и ул. „7 септември“- това е маршрутът на тировете в града по пътна отсечка – част от републиканската пътна мрежа в градски условия.

Екип от Областна администрация и представителите на медиите посетиха Фериботния материал, за да видят състоянието му в момента, в очакване да започне подготвителна работа за повторния му старт, ако се стигне до разрешителен режим. Търси се и превозвач от българска страна, за да бъде задължителния по правило партньор на румънския превозвач.
С възстановяване на работата на ферибота ще бъде решен проблемът с преминаващите тежки товарни автомобили през Силистра.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе